top of page
Search
asja

5 korakov za uspešno okrevanje medeničnega dna po porodu


Po porodu se telo mame sooča z mnogo spremembami in mišice medeničnega dna niso izjema. Gre za skupino mišic, ki podpirajo maternico, mehur in črevesje, hkrati pa pomagajo pri nadzoru nad uhajanjem urina in ohranjanju stabilnosti trupa. A porod te mišice precej obremeni, zato je skrb za medenično dno ključni del poporodnega okrevanja.

Torej, če čutiš, da ti uhaja med smehom, si zdaj uradno preveč zabavna! 🙃 Nič hudega, rešiš lahko oboje – medenično dno in smeh brez skrbi.


Jaz in medenično dno

Za mišice medeničnega dna sem prvič slišala na študentski vadbi pilatesa. Inštruktorica je rekla, naj te mišice stisnemo in zdaj vem, da sem stisnila čisto nekaj drugega. 😁😁

Ko sem pred 15 leti sama opravljala inštruktorski tečaj za pilates, sem se o njih poučila precej bolj natančno in jih tudi redno krepila (in sproščala). Na nadaljnjem usposabljanju za varno vadbo v nosečnosti pa še dodatno. Tako z nosečkami v Bušček centru Kranj redno izvajamo prave vaje in se medeničnemu dnu celostno posvečamo.

S svojimi mišicami tako nisem imela posebnih težav po prvem porodu. Sedaj po drugem, pa se jim bolj posvečam, saj zaradi dolgega iztisa potrebujejo več pozornosti.


Pogosti izzivi medeničnega dna po porodu

Pogosti izzivi, s katerimi se mame soočajo po porodu, vključujejo:

  • Uhajanje urina: To se lahko pojavi med smehom, kašljanjem, kihanjem ali dvigovanjem težkih predmetov (vključno z vašim malim zakladkom!).

  • Bolečina ali občutek teže v predelu medenice: Pogost občutek, kot da nekaj ni več na svojem mestu.

  • Težave pri praznjenju mehurja ali črevesja: Lahko se zdi, kot da tvoje telo potrebuje več časa, da spet deluje “kot prej.”

  • Boleči spolni odnosi: Lahko so posledica poškodb porodne poti. Lahko pa bolečina izvira tudi iz sprememb lege medeničnih struktur (tudi v primeru carskega reza).


Hej, bodimo poštene – kdo bi si mislil, da bo naše medenično dno potrebovalo več pozornosti kot naš partner? 🫣😜


Medenično dno kot energetski center

Poleg fizične podpore ima medenično dno tudi pomembno vlogo kot energetski center telesa. Če je porod vaginalen, je to pot, ki se je odprla do svojih skrajnosti. Tako mišice, vezi, koža kot kosti, vse se je prilagodilo za prehod dojenčka na svet. 

To vpliva na našo splošno energijo in počutje. 

Ko je medenično dno krepko in sproščeno, omogoča prosto pretakanje energije po telesu, kar vpliva na naše čustveno in duhovno stanje. Na drugi strani pa napetost, šibkost, poškodbe ali blokade v tem predelu lahko vodijo do občutkov tesnobe, stresa in fizične nelagodnosti.



plastična medenica, z mišicami - model
Vir: Canva


Kako lahko pomagaš svojemu medeničnemu dnu?

Dobra novica je, da lahko z vajami in pravilnim pristopom okrepiš mišice medeničnega dna in si povrneš občutek nadzora nad svojim telesom. Tukaj so ključni koraki za okrevanje:


  1. Vaje za krepitev: To so nežne kontrakcije mišic medeničnega dna, ki jih lahko izvajaš kjerkoli – celo med tem, ko dojiš ali sediš v avtu. Fino pa je, da jim vsaj kdaj posvetiš svojo polno pozornost. S tem lahko pričneš že takoj po porodu. Bodi pozorna na dihanje in pravilno izvedbo.

  2. Nežno gibanje: Sprehod, raztezanje ali lahkotna vadba lahko pomagajo pri cirkulaciji krvi in regeneraciji mišic.

  3. (Fizio)terapija: Če se (po porodu) soočaš s težavami (v resnici pa tudi, če se ne), razmisli o obisku fizioterapevta, specializiranega za medenično dno oz. za poporodno telo.

  4. Bodi potrpežljiva s svojim telesom: Okrevanje potrebuje čas in ni enako za vsako mamo. Poslušaj svoje telo in ne hiti.


Okrevanje medeničnega dna je pomemben del celostnega poporodnega zdravljenja. S pravo nego, vajami in pozornostjo se lahko ponovno počutiš močno in samozavestno.


Jaz bom v naslednjih dneh poiskala posebno podporo pri krepitvi svojih mišic in šla na diagnostiko in vadbo k Jasmini v Perineum Sanum - Center za krepitev mišic medeničnega dna. Zelo se veselim izkušnje, saj pravijo, da nič strašnega in je v bistvu kar zabavno, hehe. O obisku pa vam več povem po tem.





mother holding a newborn baby

Foto: Tamara Bizjak


Sem Asja Samec, poporodna doula, mama, psihologinja ... Moje poslanstvo je podpirati mame v poporodnem obdobju v njihovem intenzivno-transformativnem procesu – rojevanja mame. Če želiš mojo strokovno podporo kot pripravo, pomoč ali reintegracijo izkušnje tega obdobja, mi piši. Več o meni in mojem delu najdeš >> tule <<.





Že imaš mojo brezplačno e-knjižico in avdio vizualizacijo?


Naročiš ju >> tule <<



3 ZAMOLČANE POTREBE NOVOROJENE MAME


  • Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama

  • Kakšne potrebe ima novorojena mama?

  • Pogoste stiske novorojene mame

  • Kaj in kdo lahko pomaga?



    naslovnica brezplačne e-knjižice





30 views

Kommentare


bottom of page